29.11. 9. košarkarski turnir za ženske in moške

Zgodba o organizaciji pod okriljem Celjskega geodetskega društva se je začela po lansko letnem turnirju, ko smo bili izzvani, da prevzamemo organizacijo letošnjega turnirja. Obljuba  je bila prenesena vodstvu društva, ki je takoj izkazalo pripravljenost, da se pristopi k organizaciji že 9. košarkarskega turnirja za geodete. Ker so bili vsi dosedanji turnirji pod okriljem DGG in DGSVS zelo dobro organizirani, smo se zavedali odgovornosti, da so organizacijski standardi  postavljeni zelo visoko.  

Po zaslugi Damjana Kvasa, direktorja OGU Celje, smo hitro sprejeli odločitev o kraju prireditve, saj nam je v Oplotnici uredil možnost izvedbe v dvorani Milenij. Na razpolago smo imeli dve igrišči, kar je bilo dovolj za izpeljavo turnirja štirih ekip, kolikor je bilo tudi prijavljenih. Prijateljski košarkarski turnir je potekal 29.11. od 8:30 pa vse do poznih nočnih ur, seveda zaradi napornega spremljevalnega programa. Udeležile so se ga naslednje ekipe, DGG – Društvo geodetov Gorenjske, DGSVS – Društvo geodetov severovzhodne Slovenije, LGD – Ljubljansko geodetsko društvo in domačini CGD – Celjsko geodetsko društvo. Žal smo morali odpovedati ženski del turnirja, ki smo ga premierno tudi nameravali izvesti.  

 

Vse tekme so potekale v športnem in prijateljskem vzdušju. Rezultati so bili naslednji:

 

1.kolo: CGD : LGD         28:08    ;  DGSVS : DGG    17:21

2.kolo: CGD : DGSVS    29:27    ;  DGG : LGD         21:16

 

Tretjega kola nismo odigrali, saj so že po prvih dveh kolih bili znani udeleženci finala in malega finala in bi se tekme iz tretjega kola še enkrat ponovile.

Končno razvrstitev ekip so tako določile naslednje dve tekme:

 

Za tretje mesto :  DGSVS : LGD   38:19

Za prvo mesto: CGD : DGG          27:21

 

Po turnirju smo se odpravili na prijetno druženje in kosilo v gostišče Pen, kjer je potekala tudi uradna razglasitev rezultatov in podelitev nagrad, ki jih je prispevala vinska klet Kvas. Po okrepčilu in razglasitvi smo se odpravili še na kratek pohod in degustacijo vin in domačih dobrot po okoliških kleteh. Čudovito druženje smo zaključili v sproščenem vzdušju z domačim prigrizkom in degustacijo vin različnih letnikov  v vinski kleti Damjana Kvasa.

 

Za pomoč pri izvedbi tekmovanja se bi želeli posebej zahvaliti naslednjim:

-         Damjanu Kvasu in njegovi družini za izvedbo degustacije in pomoč pri organizaciji,

-         Geodetskemu zavodu Celje, d.o.o. za malico med tekmovanjem,

-         Družini Mateja Kovačiča za jutranjo ocvirkovko,

-         Občini Oplotnica za ugodnejši najem prostorov.

-         Luku Hostniku  in udeležencem iz ostalih društev za pomoč pri izvedbi tekmovanja.

 

V skupno izraženi želji vseh prisotnih, da se vidimo naslednje leto ob jubilejnem 10 turnirju zopet v polni zasedbi vseh društev v Sloveniji in študentov geodezije,  smo se po slovesu odpravili proti domu. 

 

Celotno fotogalerijo lahko najdete na linku!

 

 

------------------------------------------------------------------------

Prispevek pripravila Matej Kovačič in Mitja Domajnko

15.11. Jesenski planinski pohod po Šmarskih gričih

Bila je prikupna novembrska sobota.  Jutranja zarja se je počasi dvigala izza zaspanih gričev, medtem ko smo se mi z avtomobilom približevali začetni točki.

Na parkirišču nas je pričakal svež pozdrav odhajajoče jeseni, ki nam je dal misliti, da se že bliža čudovita bela zima, a sta gostitelja g. Zvone in ga. Simona Šilec poskrbela, da smo se hitro pogreli ob domačih dobrotah. Zraven kratkih šilčkov, čaja, kave, piškotov in nenazadnje domačih jajčk, bi človek v tistem trenutku najraje pognal korenine in kar ostal v prikupnem domačem vzdušju, ki se je razpletlo med pohodniki Celjskega Geodetskega Društva.

A napočil je čas, da pretegnemo svoje noge in se pogumno odpravimo na pot. Začelo se je z vzponom na bližnji hrib kjer se je prilegla kratka pavza, da se zberemo in okrepčamo z domačim šnopčkom,  pot pa smo nadaljevali z vedrim nasmehom naprej. Ob pogledu na tihe zaspane griče je delovalo kot, da bi človek pozabil na čas v teh koncih. Pot ki nas je peljala skozi gozd nas je presenetila s kupom gob, ki se seveda dobro podajo k domačim jajčkam J. In kot bi mignil smo pred sabo zagledali cerkev na Sladki Gori. O zgodovini cerkve nam je pripovedoval domač župnik in je imel res veliko za povedati in poslikave, ki so nastale pod rokami slikarjev so res izjemne. Priporočam ogled če bo kdo v teh koncih.

V bližini nas je pričakal prikupen starejši par, ki nas je pogostil z domačimi dobrotami. Še posebej dobro je bilo domače pecivo, katerega receptura naj ostane skrivnost.

Pot nazaj je minila prehitro. Zraven pogovorov in smeha,slikanja,  ter nabiranja  gob smo se po dobri uri vrnili na zbirno mesto. Ker je bil pohod za nami se je prilegla dobra malica. Jedi iz peči so bile za prste obliznit in dobra kapljica je naredila druženje še prijetnejše. Tudi v tem primeru je ura prehitro tekla in dan se je prelevil v noč ko smo se poslovili od naših gostiteljev in odpravili domov.

Naslednjič prijetno vabljeni na pohod.

celotna fotogalerija:  (avtor slik Mladen Stanojevič)

 

 

------------------------------------

Prispevek pripravil Marko Tomšič

6.11. STROKOVNA EKSKURZIJA - PRLEKIJA IN PREKMURJE

Foto galerija (avtor slik Mladen Stanojevič)

10.10. Pogovor z direktorji geodetskih uprav Hrvaške, Makedonije in Slovenije

Skupaj z Zvezo geodetov Slovenije in ob podpori sponzorjev smo v petek, 10.10.2014, organizirali pogovor z direktorji geodetskih uprav Hrvaške, Makedonije in Slovenije.

Dogodek je potekal v Hotelu Thermana v Laškem in je bil, na naše presenečenje, odlično obiskan. V pogovoru, ki ga je moderiral mag. Niko Šarlah, so se sogovorniki dotaknili organiziranosti državne geodetske službe ter njene vloge v vzpostavljanju infrastrukture za prostorske podatke v vseh treh državah. Predstavljene so bile dosedanje izkušnje, ki jih imajo vse tri uprave na področju medsebojnega sodelovanja, izmenjave izkušenj in izvajanja nekaterih skupnih projektov. Prav tako so sogovorniki opisali načrte in aktivnosti, ki jih izvajajo z namenom prilagajanja organizacij na prihodnje izzive in trende, ki se pojavljajo na področju državne geodetske službe v vseh treh državah. Klepeta se je udeležilo več kot 50 poslušalcev, ki delujejo na področju geodetske dejavnosti v Sloveniji.

Hvala vse organizatorjem in predavateljem za odlično delo, ter vsem obiskovalcem, ki ste pomagali, da je dogodek dosegel svoj namen.

Več fotografij najdete v fotogaleriji.

 

Članek v Geodetskem vestniku:

 

 

------------------------------------

Prispevek pripravil Mitja Domajnko

19.7. Kolesarski izlet Velenje-Golte-Smrekovec-Sleme-Velenje

Kolesarski izlet Velenje-Golte-Smrekovec-Sleme-Velenje

V času počitnic in dopustov je treba malo tudi pretegnit noge in roke, malo zaužiti svežega zraka,...

Čudovita tura, ki jo nameravamo še ponoviti, je bila zamišljena nekako takole; do Mozirja (iz Velenja preko Šoštanja, Florjana in Lepe Njive), kjer se bomo vkrcali na gondolo in se odpeljali na Golte. Pot smo s kolesi nadaljevali po Golteh do Smrekovca, kjer smo si odpočili in se okrepčali. Po počitku pa še do Slemena in sledil je še spust nazaj v Velenje.

 

V resnici je pa zgleda takole: V Velenju smo nas že na štartu okrepčali in ohrabrili nekateri naši člani, ki se izleta iz takšnega ali drugačnega razloga (bolj izgovora) niso udeležili. Tako se nas je na pot odpravilo le nekaj najpogumnejših. Do Lepe Njive je vse teklo kot namazano, tam pa smo opravljali že prvi servis, ki je žal enemu od članov ni več omogoči nadaljevanja in se je moral odpraviti nazaj domov. Ostali smo nadaljevali in se odpelajli do Mozirja in naprej do gondole. Eni pa iz Lepe Njive kar na Golte brez pomoči Gondole. Pri Alpskem vrtu smo se okrepčali (neka mešanica zajtrka in malice) in se pogumno podali naprej. Od tu naprej je vse šlo po planu in ko smo se vrnili domov, smo vsi bili navdušeni nad traso in smo sklenili, da jo še ponovimo.

 Pridružite sem nam na nasldenjem kolesarskem izletu, ne bo vam žal!

 

Več informacij in ogled trase v zavihku GMS, slike pa v fotogaleriji!

 

 

 

 

------------------------------------

Prispevek pripravil Mitja Domajnko

18.6. tematska delavnica »Spremembe v zemljiškem katastru«

Tematska delavnica »Spremembe v zemljiškem katastru«

V torek 18. junija je v Šentjurju potekala tematska delavnica »Spremembe v zemljiškem katastru«.

V zemljiškem katastru je namreč v zadnjem času prišlo do večjih sprememb v načinu vodenja podatkov, zaključil pa se je tudi projekt izboljšave lokacijskih podatkov zemljiškega katastra na območju trajnih nasadov in dveh političnih občin (Jesenice in Škofja Loka).

Pobuda za delavnico je prišla s strani IZS Matične sekcije geodetov, GIZ geodetskih izvajalcev in GU; organizacijo pa je prevzelo CGD, saj je bila seznanitev z novostmi namenjena tako geodetskim izvajalcem kot zaposlenim na geodetskih upravah ter drugim zainteresiranim. Predstavitev sta imela Matej Kovačič, predsednik MsGeo in Franc Ravnihar, direktor Urada za nepremičnine.

Na delavnici so bile predstavljene naslednje teme:

- rezultati projekta lokacijske izboljšave ZKP
- način vodenja ZK točk
- izdelava in uporaba ZKN in izboljšanega ZKP
- storitve izboljšave ZKP
- sprememba načina vodenja bonitete
- spremembe ob ukinitvi vrst rab.

Literaturo si lahko prekopirate na tej povezavi!

 

------------------------------------

Prispevek pripravil Mitja Domajnko

18.5. Pohod na Uršljo goro

Uršla gora 2013

Srečanje z društvom geodetov SVS

Letos se nas je na tradicionalnem planinskem izletu Uršlja Gora, jubilejnem desetem, zbralo 37 pohodnikov iz različnih geodetskih društev. Tokrat se nam je prvič, kar je v vlogi generalne sekretarke ZGS, pridružila še Erna. Pravi , da je domačinka na delu v »tujini«. Tako kot vsako leto, so nam pridni organizatorji, geodetska podjetja s Koroške pod vodstvom skrbne Ivane, pripravili prijeten začetek, pokrepljen z domačo kapljico in majicami. K temu pa je svoje dodal tudi Brane z dobrotami iz Slovenske Bistrice, za katere so prispevala podjetja iz njegovih krajev.

Na vrhu smo naredili skupinsko sliko za zgodovino, pa tudi »štrik« ni počival. Za zaključek, kot se spodobi za jubilejni pohod, smo izročili različne nagrade, za večkratne pohode in podobne zadeve. Za prijetno počutje v želodcu pa so poskrbeli pri Turistični kmetiji Ošven.

Nekaj slik lahko najdete v naši fotogaleriji, več pa na tej povezavi

 

 

 

------------------------------------

Prispevek pripravila Majda Lončar

18.5.2013 -10. turnir v malem nogometu in odbojki na mivki

10. turnir v malem nogometu in odbojki na mivki

v soboto 18.5. 2013 - športni park Bevke

Žal zelo okrnjena ekipa nogometašev, spet smo bili brez menjave, se je v Bevkah kar dobro odrezala, še boljše pa imela. Letos smo bili brez ekipe za odbojko na mivki, ki je bila vedno močnejši del naše delegacije. Nogometaši v postavi: Jože, Matic, Marko, Matjaž , Luka in Mitja, smo se borili in društvu priborili še en pokal in sicer za 3.mesto med društvi. Na slikah spodaj lahko vidite, da smo izstopali tudi zaradi čisto novih dresov CGD, ki so najnovejša pridobitev društva in smo jih krstili.

Res je bilo fajn, zato se nam pridružite v prihodnje!

nogometna ekipa CGD

podelitev pokalov

 

 

------------------------------------

Prispevek pripravil Mitja Domajnkonogometna ekipa CGD

16.5.2013 - ŠTAJERSKA ŽELEZNA CESTA

ŠTAJERSKA ŽELEZNA CESTA

Pretekli četrtek smo se člani društva odpravili na enodenvno ekskurzijo v Avstrijo. Najprej smo si ogledali največji dnevni kop železove rude v srednji Evropi - Erzberg. Zgodovinarji pravijo, da rudnik na tem mestu neprekinjeno obratuje že vsaj 1000 let. Po odkopnih etažah so nas zapeljali z velikanskim tovornjakom Haulyem, na katerem nas je malo naprašilo in malo pretreslo. Zapeljali smo se do vrhnje odkopne etaže in nato navzdol do najnižje točke, kjer je jezero. Po končanem ogledu rudnika smo spet sedli v avtobus in se zapeljali do bližnjega naravnega jezera Leopoldsteiner See, kjer smo se nadihali svežega zraka in se sprehodili ob obrežju.

Popoldne smo preživeli v Open Air Museumu  Stuebing, kjer smo lahko občutili čar že pozabljenega kmečkega življenja izpred stotih in več let. V ozki dolini je namreč razstavljenih vsaj 100 originalnih kmečkih hiš iz vseh avstrijskih dežel. Hiše so z mest kjer so stale skrbno preselili in ponovno postavili v muzeju tako, da se so ohranile za naslednje generacije. Hiše in pripadajoča godpodarska poslopja, staro šolo, staro trgovino, kozolec, vrvarno, sirarno, žago... si tako lahko obiskovalci ogledajo od zunaj in znotraj in tako z vsemi čutili občutijo čar kmečkega življenja več generacij nazaj. Prav tako so bili zanimivi tudi zelo lepo oblikovani in vzdrževani vrtički, vsak z svojim lesenim plotom, ki so bili zasajeni ob vsaki izmed hiš.

Po večerji, ki so jo nam pripravili na kmetiji Černe pri Mariboru smo se v večernih urah vrnili v Celje.

V zavihku fotogalerija si oglejte foto utrinke ali na tem linku!

 

------------------------------------

Prispevek pripravila Polona Muha

 

OBČNI ZBOR CGD

28.3.2013 - Vitanje

Malo manj kot tretjina članov našega društva se je v četrtek 28.3.2013 udeležila letošnjega občnega zbora. 

Najprej smo si ogledali razstavo 100 monumentalnih vplivov v KSEVT, nato smo imeli kosilo v bližnji gostilni in po njem začeli z občnim zborom.

Na občnem zboru, ki je imel 10 točk dnevnega reda smo najprej sprejeli sklep o spremembi dveh členov statuta društva, imenovali za novega predsednika društva Mitjo Domajnka in v upravni odbor imenovali novega člana Marka Tomšiča. Predstavili smo nov logotip društva in njegovemu avtorju Mitju Domajnku podelili knjižno nagrado. Občnemu zboru je upravni odbor podal v sprejem tudi vsa poročila za leto 2012.

Višina članarine za leto 2013 ostane nespremenjena in sicer 25€ za zaposlene člane in 12,5€ za upokojence in študente. Plačati jo je potrebno blagajniku društva ali na transakcijski račun društva najkasneje do konca maja.

 

Zamenjava predsednika društva. Polono Muha je nasledil Mitja Domajnko.

 

 

Zimski športni dan CGD

15.3.2012 - Smučišče Luče

Na smučišču v Lučah se nas je zbralo 17 najboljših in najbolj zagretih ljubiteljev zimskih športov. Tek na smučeh je zaradi preveč visoke trave na tekški prodi odpadel, čeprav so se nekateri vseeno preizkusili kar na smučišču, ampak teh rezultatov raje ne bi omenjali. Pohodnika sta se povzpela do vrha žičnice smučarske proge, kjer sta ustvarila neverjetno navijaško kuliso in tudi posnela te zanimive fotografije s proge. Smučarji smo se od konca žičnice morali povzpeti do štartnega hribčka, saj je bila sama proga za nas seveda prekratka. Po smučarkem tekmovanju in okrepčilu v koči je sledilo še sankanje. Po neverjetno zaprti in zahtevni progi, ki so jo postavili naši strogi traserji in je potekala kar po smučišču, smo se spustili vsi udeleženci športnega dne. Zapleten poligon, s številnimi ovirami in preizkušnjami, smo eni bolj drugi manj uspešno premagali. Za konec je nastopilo še nekaj kaskaderjev, ki so občinstvo navdušili in jim jemali sapo. Skratka imeli smo se lepo in vse, ki nam ne verjamete vabimo, da se nam drugo leto pridružite, ker ostali itak pridemo!

Na tem linku si lahko pogledate slike! (foto: vsak po mal, fotoaparat:Desa Ramšak)

 

 

Rezultati:

SMUČANJE:                         kategorija ŠEFICE:                                              kategorija ZAPOSLENE:

 1. mesto:                              Boža Jelšnik                                                        Tina Planinišec
 2. mesto:                              Desa Ramšak                                                     Marina Bionda
 3. mesto:                              Mojca Glinšek                                                      Urša Arzenšek

 

                                              kategorija ŠEFI :                                                   kategorija ZAPOSLENI:

 1. mesto:                                Dejvid Pinculič                                                           Matjaž Kolar
 2. mesto:                                Andi Ermenc                                                              Peter Vasle
 3. mesto:                                Vinko Stropnik                                                           Peter Hojan
   

 

SANKANJE:

posamezniki:

 1. mesto: Peter Hojan (njegov rezultat še komisija preizkuje)
 2. mesto: Dejvid Pinculič
 3. meto: Boža Jelšnik, Tina Planinšec, Andi Ermenc

skupine: (sanke dvosed)

 1. mesto: Lucija Poličnik in Majaž Kolar
 2. mesto: Tina Planinšec in Peter Hojan

 

------------------------------------

Prispevek pripravil Mitja Domajnko

Z malimi koraki do spoštovanja vredne geodetske stroke - okrogla miza

11.2.2012 - Celje

Dotaknili smo se problemov v geodetski stroki, predstavili različne poglede, razpravljali........

Pri okrogli mizi so sodelovali:
Niko Šarlah, doc.dr. Anka Lisec, Andrej Mesner, Anton Kogovšek, Dominik Bovha, dr. Jože Triglav, Matej Kovačič, Franc Ravnihar

 

Tema okrogle mize.pdf 

 

Novoletno srečanje upokojencev CGD

20.12.2012 - Maribor

Ob zaključku leta 2012 smo tokratno tradicionalno srečanje upokojenih članov društva organizirali v Mariboru.

Najprej smo v spremstvu vodiča opravili kratki sprehod od centra mesta do Lenta in nazaj na Trg svobode, kjer smo ogled mestnih znamenitosti zaokrožili še z ogledom  Vinagove kleti. Kljub hladnemu vremenu je bilo razpoloženje udeležencev sračanja toplo in veselo. Druženje smo zaključili v Gostilni Štajerc. 

 

Družabno srečanje in bowling

15.11.2012 - Družabno srečanje in bowling

 V četrtek smo si v popoldanskih urah vzeli čas za druženje ob bowlingu v Planetu TUŠ v Celju.

Rezultati!

 

Četrtkovo strokovno srečanje CGD

11.10.2012 - Šentjur

Tema okrogle mize je bila:

PREDLOG NOVEGA ZEN-1

- Kratka predstavitev predloga ZEN, ki je bil posredovan v strokovno obravnavo
- Obrazložitev pripomb GIZ-a in MsGEO ter FGG
- Razprava po posameznih sklopih oziroma konceptih
- Zaključki razprave, stališča CGD

ELABORATI GEODETSKIH STORITEV - problemi 

- Uvod
- Statistika, kje so resnični problemi, ...
- Vidik geodetske uprave
- Aktivnosti GIZ-a in GURS za odpravo zaostankov
- Razprava
 

Okroglo mizo so pripravili:

Majda Lončar, Matej Kovačič, Andrej Mesner, Rafko Bohak

 

Srečanje LGD in CGD na Polževem

7.9.2012 - 16. SREČANJE LGD IN CGD

 

Hvala LGDjevcem za odlično pripravljeno srečanje!

STROKOVNA EKSKURZIJA

15.6. - 17.6.2012 - Strokovna ekskurzija na Slovaško - Bratislava 

 

SPOMLADANSKI DRUŠTVENI DOGODEK

26.5.2012 - Pohod po gričih okoli Šmarja pri Jelšah

 

9. TURNIR V MALEM NOGOMET IN ODBOJKI NA MIVKI

12.5.2012 - Športni park Bevke - Ljubljansko geodetsko društvo

Ekipi Celjskega geodetskega društva, ena odbojkarska in ena nogometna, smo v družbi še drugih ekip, preživeli super športno soboto. Na povabilo Ljubljanskega geodetskega društva, smo se udeležili devetega turnirja v malem nogometu in odbojki na mivki. Sproščeno druženje, napete tekme, čudovito vreme, dobra hrana in hladna pijača to je le nekaj dejstev, ki opisujejo čudovito soboto v športnem parku v Bevkah pri Ljubljani.

Naša ekipa v odbojki na mivki, v sestavi: Boža Jelšnik, Klavdija Glasenčnik in Sara Jeseničnik, mimogrede edina v celoti ženska ekipa, je turnir zaključila brez izgubljenega niza in tako osvojila prvo mesto. Čestitke dekleta!

Nogometaši: Jože Sinur, Peter Hojan, Luka Hostnik, Matic Gregorn, Marko Tomšič in Mitja Domajnko, smo brez menjave komaj preživeli turnir, a vseeno domov prinesli pokal za drugo najboljšo ekipo med društvi, skupno pa smo osvojili četrto mesto.

 Da poslavljanje ni trajalo predolgo, je poskrbel naliv z močnim vetrom, ki nas je cele premočene pregnal s prizorišča. Druženje je bilo prijetno, zato smo sklenili, da gremo naslednje leto spet. Se bi nam kdo rad pridružil?

 

OBČNI ZBOR DRUŠTVA

29.3.2012 - Žalec in Sv. Lovrenc 

Pred izvedbo občnega zbora smo si v Žalcu  ogledali muzejsko zbirko v EKO MUZEJU hmeljarstva in pivovarstva Slovenije in degustirali pivo.

Nato smo se odpeljali v Sv. Lovrenc pri Preboldu, kjer smo se v gostilni Zmet  zbrali pri mizi in najprej prisluhnili predavanju Petre Novak na temo KOMASACIJA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ in nato še Zoranu Gregornu na temo njegove diplomske naloge VPLIV METEOROLOŠKIH ELEMENTOV NA VREDNOST MERJENE DOLŽINE.

Po uspešno izvedenem občnem zboru smo se okrepčali s kosilom in zaključili druženje na vadbišču za golf, kjer smo  bolj ali manj uspešno  poizkusili z začetnimi udarcem zadeti žogico za golf.

ZIMSKI ŠPORTNI DAN DRUŠTVA

2.3.2012 - GOLTE

REZULTATI VELESLALOMA:

 

STAREJŠE GOSPODIČNE:                                 STAREJŠI GOSPODIČI:

1.mesto: DESA  RAMŠAK                                   1.mesto: DEJVID PINCULIČ

2.mesto: MOJCA  GLINŠEK                                 2.mesto: TOMAŽ CINK

3.mesto: POLONA MUHA                                    3.mesto: ANDREJ ERMENC

 

MLAJŠE GOSPE:                                              MLAJŠI GOSPODJE:

1.mesto: LUCIJA POLIČNIK                                 1.mesto: MATJAŽ KOLAR

2.mesto: BOŽA JELŠNIK                                     2.mesto: PETER VASLE

3.mesto: VESNA G. JAZBINŠEK                           3. mesto: PETER HOJAN

STROKOVNO SREČANJE

16.2.2012 - ŠENTJUR

Predavanje na temi:

Bernarda Berden - SPREMEMBE PRI OBRAVNAVANJU BONITET V ZEMLJIŠKEM KATASTRU

Dejan Jevšnik - EVIDENCA DEJANSKE RABE TER PREDLOGI SPREMEMB

TRADICIONALNO SREČANJE UPOKOJENCEV OB ZAKLJUČKU LETA

13.12.2011 - VELENJE

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA - OGLED  NASTAJAJOČE ZBIRKE GEODETSKIH INŠTRUMENTOV

Rafko Bohak - PREDSTAVITEV TRASE TRETJE RAZVOJNE OSI -  HITRA CESTA SLOVENJ GRADEC - VELENJE

JESENSKA STROKOVNA EKSKURZIJA NA ČEŠKO

30.9.2011 do 2.10.2011 - JUŽNA ČEŠKA

 Celjsko geodetsko društvo si je za letošnjo jesensko strokovno ekskurzijo izbralo tridnevni izlet na južno Češko.

V zelo zgodnjih jutranjih urah smo se  30. septembra 2011  dobre volje zbrali na avtobusu v Celju in Žalcu. Pot nas je vodila  po avtocesti preko mejnega prehoda Šentilj, skozi avstrijsko Štajersko do mejnega prehoda Kleinhaugsdorf,  kjer smo vstopili v republiko Češko - pokrajino  Moravsko.

Prvi postanek za ogled na Moravskem je bilo zgodovinsko mesto Znojmo. Ena izmed znamenitosti stavbne kulture tega mesta je mestni stolp zgrajen v 14. stoletju. Njegova posebnost je zelo lepa in daleč naokoli vidna streha. Ogledali smi si še eno znamenitost tega srednjeveškega mesta, to so mestne katakombe. Te  so danes urejene za turistične oglede, v srednjem veku pa so bila v njih skladišča za živež. Nekdanji prebivalci so si v pod svojimi domovi skopali kleti, ki so ji z leti povezali s predori tako, da je pod površjem nastalo pravo podzemno mesto. Katakombe so imele svoj sistem zračenja in ogrevanja v povezavi z dimniki v hišah na površju tako, da so se ljudje lahko v njih, ob primerih vpadov tujih vojska, skrivali tudi za več dni.

Naslednji postanek našega avtobusa je bil v še bolj znanem srednjeveškem mestu južne Moravske - Telču.

Glavna znamenitost Telča je mestni trg s čudovitimi gotskimi pročelji hiš, ki tesno zapirajo zelo lep in prostoren trg. Staro mestno jedro je na seznamu UNESCO kot svetovna kulturna dediščina in vredno ogleda.

Popoldne istega dne smo se na poti do Čeških Budejovic ustavili v vintoču, kjer smo poizkusili mlado vino ali po češko »burčak«.  Bela vina, ki nam jih je v pokušino ponudil mlad češki vinogradnik, so se nam (od slovenskih dobrih vin razvajenim popotnikom) zdela zanimiva. Rdeče vino pa nikakor ni bilo všeč našim burbončicam. Kljub temu smo degustacijo zaključil zadovoljni in za konec zapeli …en hribček bom kupil in trsek sadil…

V Čeških Budejovicah smo opravili tudi strokovni del ekskurzije – obisk katastrskega urada. Katastrski urad v Čeških Budejovicah je eden izmed štirinajstih regionalnih uradov. Poleg regionalnih katastrskih uradov je češka državna geodetska služba državljanom dostopna še v stopetih geodetskih pisarnah s sedeži v večjih mestih.

Češki kolegi so nas kljub pozni popoldanski uri prijazno sprejeli in nam v angleškem jeziku pripravili kratko predavanje o organiziranosti češkega katastra.

Naslednji dan smo si ogledali dva znamenita češka gradova. Prvi je bil v meglenem jutru skrit najbolj znan grad na Češkem - grad Hlobuka, zgrajen na skali nad mestecem Podhradi. V pisnih virih je grad omenjen že leta 1285. Grad je zasnovan podobno kot Windsorski - v obliki podaljšanega pravokotnika z dvemi dvorišči in več kot desetimi stolpi. Grad je bil v obliki, kot ga vidimo danes, dograjen leta 1863. Današnjim obiskovalcem, s svojo veličastno podobo zunaj in izredno lepimi sobanami znotraj, kaže na tri stoletja trajajočo slavno epoho Schwarzenberkov – gospodov s Hluboke.

Naslednji grad, ki smo si ga ogledali, je bil grad na izjemni lokaciji sotočja reke Vltave in reke Otave – grad Zvikov,  katerega začetek gradnje prav tako sega v 12. stoletje.  Po sprehodu skozi prazne grajske sobane, kjer smo se vsi navzeli patine preteklih časov, je bil že skrajni čas, da občutimo tudi nekaj današnje Češke. Sledil je dolgo pričakavani ogled najbolj znane češke pivovarne Budwiser. Odlično svetlo pivo Budweiser Budvar  v tej pivovarni varijo že 700 let. Danes velja pivo Budweiser Budvar za  najbolj znano češko blagovno znamko in se iz tega mesta odlično prodaja po celem svetu.

Okušanje piva smo CGDjevci ob in po večerji nadaljevali v mestni pivnici Masne Kramy. Za pod zob tudi tokrat ni manjkala klasična svetovno znana jed iz češke kuhinje – kruhovi cmoki oz. «houskove  knedliky«.

Prehitro je prišel zadnji dan izleta, ki smo ga začeli z obiskom čudovitega svetovno znanega mesteca Češky Krumlov. Razkropili smo se po ozkih ulicah in v umetniških trgovinicah, za lepo vzdrževanimi starimi fasadami, opravili še zadnje nakupe ali pa si, v eni izmed mnogih kavarnic, privoščili kavo ob pogledu na vrvež množice turistov. Pot proti domu smo prekinili še s postankom za ogled gradu Rožnberk, ki se z lepim renesančnim okrasjem na pročelju dvorca  mogočno bohoti na vzpetini nad Vltavo.

Tik pred prihodom našega avtobusa v Slovenijo sta nas  Jože in Marjana presenetila in postregla z malico iz prtljažnika  – odličnim savinjskim želodcem. Da je bila mera polna smo ga še zalili, tokrat z odličnim mladim vinom dozorelim v Tonetovih sodih, ter tako veseli in zadovoljni zaključili letošnji izlet.

ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE GEODETSKIH TROJK - SREČANJE CGD IN LGD

17.9.2011 - VELENJSKO JEZERO

Letošnje druženje obeh društev smo pripravili v športnem duhu. Izvedli smo orientacijsko tekmovanje trojk geodetov okoli Velenjskega jezera.

Vsaka ekipa je morala na kontrolnih točkah opraviti tudi štiri bolj ali manj resne naloge. Tekmovanja se je udeležilo 10 ekip trojk. 

 

IZLET V IDRIJO

19.5.2011

OGLED TURISTIČNEGA RUDNIKA  ANTONIJEV ROV

OBISK MEDNARODNEGA CENTRA IDRIJSKE ČIPKE

OGLED MESTNEGA MUZEJA V GRADU GEWERKENEGG

SPREHOD PO MESTNEM JEDRU IDRIJE

SPREHOD OB DIVJEM JEZERU